söndag 26 juni 2011

Intervju med föräldrar i Lund som fått nog

Vi bakom den här bloggen läste en dag om föräldrar i Lund som satt ner foten kring den ständigt ökande storleken på barngrupperna. Det var en väldigt inspirerande läsning!

För stora barngrupper är ett av de problem som genomsyrar dagens förskola och är något som både barn och personal tar skada av. Vi tjänar alltså på att tillsammans kämpa mot det - personal och barnens föräldrar.

Kristina Finné och Nina Ransmyr är de som svarat på våra frågor. De har lagt ner ett enormt arbete den senaste tiden med att ta reda på fakta och besöka förskolor. Riktigt bra jobbat! Njut nu av sommaren och samla krafter det är ni värda.  

1. Kan du berätta lite om Facebookgruppen "Mindre barngrupper i Lund NU!" och bakgrunden till att ni bestämde er för att starta den?

Vi är ett antal föräldrar som i början av förra hösten märkte att våra barn blev allt tröttare efter en dag på förskolan och de började frekvent uttrycka att de inte ville gå till dagis. Barnen beskrev också miljön som högljudd och stökig. Sedan 2007 har vi sett hur storleken på barngrupperna har växt för varje år. Tidigare har det trots allt gått bra tack vare personalens hårda arbete att få det att fungera trots stora barngrupper, men det ytterligare antal barn som tillkom i augusti 2010 fick på något sätt bägaren att rinna över. Med anledning av detta inledde vi en dialog med förskolans rektor och hon bjöd även in några av oss till ett möte där även den administrativ chefen för skolområdet deltog, för att förklara hur förskolans ekonomi fungerade.

Vi fick klarhet i att skolpengen har i princip varit konstant sedan den infördes medan kostnaderna har ökat för varje år vilket betytt att budgetutrymmet att bedriva verksamhet för har blivit mindre och mindre varje år och detta har gjort att barngrupperna behöver bli större för varje år för att få ihop budgeten. På vår förskola Arken behövdes det 2007 totalt 75 barn för att få ihop budgeten och 2011 behövs det 82 barn för att få ihop budgeten. Att få höra att Lunds kommun sedan ett antal år tillbaka hade som mål att barngrupperna för de små barnen (0-3 år) skulle vara max 11 och att grupperna med de större barnen (3-5 år) skulle vara max 16 st fick oss också att reagera då barngrupperna på vår förskola var 15-17 för de mindre barnen och 19-20 för de större. Efter ett antal diskussioner med rektorn förstod vi att hon inget kunde göra, utan det var politikerna vi måste vända oss till. Vi skickade då en inbjudan till Lars Hansson (barn och skolnämndens ordförande) och ville att han skulle träffa oss föräldrar och förskolans rektor för diskussion men fick inget svar. Vi skickade till slut en påminnelse i december men fick inte heller något svar på denna.

Av olika anledningar var vi sedan mindre aktiva under några månader. Det som fick igång oss igen var att vi i början av maj fick höra att barngrupperna skulle bli ännu större till hösten. T.ex. skulle gruppen med 3-åringar som skulle flytta upp till stor avdelning växa till 21 st barn. När det så i mitten av maj var sk förskolekonferens och de två politikerrepresentanterna som var med på mötet meddelade att förskolorna inte skulle komma att kompenseras för de 3% kostnadsökningarna i 2012 års budget som skulle klubbas igenom på Kommunfullmäktige 16-17 juni – då fick vi nog. Att de kommunala förskolorna inte skulle kompenseras för kostnadsökningarna nästa år betyder alltså att det kommer att behövas ännu fler barn på förskolorna för att få ihop budgeten och på vår förskola skulle det innebära att det skulle behövas 87 barn nästa år. Politikerrepresentanterna och rektor sa dessutom att de enda som möjligtvis kunde påverka var vi föräldrar, så det var helt enkelt dags för ett föräldrauppror. Vi var några föräldrar som diskuterade vad vi skulle kunna göra; traditionella namnlistor, elektroniska namnlistor, osv och det var då en Facebook grupp dök upp som förslag. Vi bestämde oss för både starta en Facebook grupp och försöka samla in namn genom att sätta upp namnlistor på de kommunala förskolorna i Lund.


2. Vad har ni för erfarenheter av för stora barngrupper och vilka konsekvenser det kan få för barn och personal?
(Se ovan.) Barnen blev allt tröttare efter en dag på förskolan, många barn började uttrycka att de inte ville gå till dagis längre, några barn var ständigt hesa för att det krävdes så mycket röstresurser för att göra sig hörd i den högljudda stökiga miljön. Alla barn är olika och de som var tuffast klarade sig ganska bra, de blev “bara” väldigt trötta både fysiskt och mentalt. Däremot barn som kanske var lite blyga, försiktiga och inte hade så vassa armbågar eller av andra anledningar behövde mer stöd av personalen (och en mindre barngrupp) för att synas och göra sig hörda började i högre utsträckning uttrycka att de inte ville gå till förskolan och vissa fick ett väldigt utagerande humör på hemmaplan (kanske för att de inte fick synas på dagis). Det är givetvis svårt att dra några vetenskapliga slutsatser när det inte gjorts en ordentlig studie och vi inte är barnpsykologer, men det är i alla fall hur några föräldrar upplevt det. Dessa upplevelser är alltså från det gågna året och så vet vi att barngrupperna blir ännu större redan i höst och alltså ytterligare större 2012. :-S

Om man har följt med debatten i media kanske du har läst några inlägg av barnpsykologer i Sydsvenskan som menar att storleken på barngrupperna är avgörande, framför allt för de minsta barnen och att det inte hjälper att tillsätta mer personal för det är gruppstorleken som sådan som är den avgörande faktorn.

Vad gäller personalen skulle du egentligen fråga dem, men det har synts att även de börjar bli tröttare. De är hjältar, det är väldigt tufft att vara förskollärare, men de gör så gott de kan och de biter ihop och försöker ständigt göra så bra de kan av situationen. De är ju proffs och som sådana tacklar de givetvis alla situationer som kommer upp efer bästa förmåga. Som förälder är man dock orolig över att de snart inte kommer att orka längre när vi ser att det inte ens finns någon ljusning i sikte vad gäller storleken på barngrupperna. Tänkbart scenario är givetvis att det blir sjukskrivningar av personal vilket även drabbar barnen i form av vikarier och instabilitet, personalomsättningen kan komma att öka genom att erfaren personal söker sig till privata förskolor där barngrupperna är mindre och lönen kanske bättre och om de är kvar och inte blir sjukskrivna så kan de säkert drabbas av minskad ork och minskad motivation.

3. Berätta lite om namninsamlingen! Har den suttit uppe på förskolor i er närhet m.m
Vi gick in på Lunds kommuns hemsida, skrev ut en lista med namn och adresser på de 59 kommunala förskolorna i Lund (av tidsskäl valde vi att inte inkludera Dalby, S Sandby, osv). Målet var att sätta upp listor på alla avdelningar på dessa 59 förskolor. Dock visade det sig vara svårt att rekrytera föräldrar som kunde tänka sig att cykla runt och sätta upp listor. Ett problem var givetvis att förskolorna enbart är öppna under den tid på dygnet då de flesta av oss arbetar vilket gjorde att i princip fanns enbart lunchen tillgänglig för detta arbete. Det var också väldigt tidkrävande. Förutom att leta upp förskolor i områden man inte kände till så tog det lång tid att presentera sig, sälja in budskapet, leta upp en rektor som kunde ge en tillstånd att sätta upp listorna och att sedan gå runt och sätta upp listorna och informera personalen på varje avdelning. Vi var bara 5 föräldrar som delade på detta arbete vilket resulterade i att de namnlistor som kom upp sist bara satt uppe i 2 dagar, de som satt uppe längst satt uppe i 10 dagar. Det var överhuvudtaget väldigt lite tid till allting eftersom det bara var en månad mellan vi fick information på förskolekonferensen och kommunfullmäktige mötet som vi skulle försöka påverka utgången av. Vi var nog runt på 57 förskolor, men tyvärr var det vissa rektorer som inte lät oss sätta upp några listor och på andra ställen där vi hade satt upp hade rektorn plockat ner dem. I de allra flesta fall var faktiskt både rektorer men framför allt personalen väldigt uppskattande. De tackade oss föräldrar för att vi göra detta och sa lite uppgivet “för vi kan inget göra”. 

4. Hur tycker ni att lunds politiker reagerat på den oro ni känt över förhållanden på lunds förskolor?
Nonchalant. Det hade känts mer okej om de hade erkänt att det fanns ett problem, men förklarat att de av ekonomiska skäl inte kunde göra något just nu. De har istället valt att säga att det i princip inte finns något problem, att föräldrarna fokuserar på “antal krokar i kapprummen” istället för kvaliteten i omsorgen, att Lund enligt statistiken ligger bra till om man jämför med storstadsregioner i Sverige, att statistiken är missvisande osv. De har valt att istället ifrågasätta sina egna 11/16-mål som de nu diskuterar att avskaffa eftersom de inte tycker att de är intressanta för de anser att man kan ha god kvalitet på omsorgen oavsett storlek på barngruppen och att någon typ av kvalitetsmål borde finnas istället. Varför inte både och säger jag när vi vet att barnpsykologer menar att storleken på gruppen är avgörande. Det de ignorerar är det faktum att vi föräldrar egentligen inte bryr oss om statistik utan vi ser endast till den verklighet som vi dagligen lever i. Om vi hade haft ett genomsnitt på 14,2 eller 15 barn per avdelning (vilket är de 2 siffror som just nu figurerar i statistiksammanhang) hade vi just nu varit glada! På förskolan Arken ligger snittsiffran snarare på 17,5 barn per avdelning. Givetvis kunde man med fördel komplettera antal barn per avdelningsmålet med antal personal per avdelning samt ett antal kvalitetsfaktorer, men storleken på barngrupper behöver finnas kvar som mål i Lunds kommun. Lars Hansson (FP) har t.o.m. på sin blogg antytt att vår namninsamlingskampanj skulle komma från den politiska oppositionen som bedriver plakatpolitik genom att hänvisa till missvisande nyckeltal. Så man kan säga att vi inte fått något gehör för vår oro och vi har dessutom blivit kränkta. 

5. Har ni några tips på hur man ska göra för att börja organisera föräldrar/personal kring denna och liknande frågor som rör deras barn/arbetsplats?
Oj, svår fråga. Hitta några andra föräldrar som också är oroliga och bilda en liten arbetsgrupp. Vi märkte att det finns väldigt många som är engagerade på nivån att man kan tänka sig att skriva på en protestlista eller gå med i en fb-grupp, men ganska få som kan tänka sig att lägga mycket tid på att t.ex. bilda en fb-grupp och skriva inlägg samt ha kontakt med media eller att ta av sin tid för att sätta upp namnlistor. Detta beror givetvis på att är det något som småbarnsföräldrar inte har så är det tid. Men ja, att hitta en liten kärntrupp som driver och att sedan försöka delegera ut SMÅ uppgifter till en stor mängd andra föräldrar (få ställer upp om det är större eller tidskrävande uppgifter).

Vad gäller personalen är det svårare. Kommunen är deras arbetsgivare, de måste ställa upp och göra sitt jobb oavsett ekonomisk situation och de har därför svårt att protestera eller göra uppror. Skulle tro att de vanligtvis går till rektorn som i sin tur vet att det är ekonomin som styr och att de inte kan göra så mycket annat än att ha regelbundna möten där de diskuterar samt använda all behjälplig och tillgänglig pedagogik. Fast nu när det börjar bli illa och på väg att bli värre kanske personalen skulle kunna använda sig av den som är skyddsombud på arbetsplatsen och kanske skulle de kunna konstatera att det är en skadlig arbetsmiljö? Men jag vet egentligen inte, bättre att fråga runt bland förskolepersonal.


6. Hur ska ni nu gå vidare efter inlämningen av 888 påskrivna namn?
För att vara helt ärlig så är vi i kärntruppen ganska slutkörda... Efter ett "sommarlov" i frågan kommer vi att ta tag i det igen. Tove Klette nämnde i ågon av intervjuerna i samband med överlämnandet av namnunderskrifterna en tilläggsbudget i höst, där det kunde bli aktuellt att tilldela förskolorna mer pengar, så vårt nästa mål blir nog att bevaka den frågan. Förmodligen genom att försöka blåsa liv i diskussionen igen här i fb-gruppen och försöka få medier att bevaka frågan. 

-------------------------------

Vi vill tacka så mycket för att ni ville svara på våra frågor. Har du barn på någon förskola i Lund och vill dela med dig av dina tankar kring ämnet så maila oss på varforskola@gmail.com, så publicerar vi det här. Detta gäller såklart även om du jobbar inom förskolan i Lunds kommun.

Vi vet vad som är fel. Vi vet lösningarna. Nu gäller det att vi med kunskapen som bär upp oss - knäcka nöten kring hur vi ska vinna mot dessa nonchalanta politiker. 


Facebookgruppen - in och diskutera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar