lördag 22 januari 2011

Förskolepersonalen är inte robotar

Insändare i tidningen Sydsvenskan idag.

Förskolepersonalen är inte robotar

Med anledning av artikeln "Barngrupper ökar med babyboomen" i Sydsvenskans artikelserie om hur Lund löser bristen på förskoleplatser den 10 januari, vill vi göra följande tillägg och förtydligande.
Vi på Blåklinten har sjutton barn på alla fem avdelningarna. Detta har inget med babyboomen att göra utan beror endast på att budgeten måste gå ihop. Man kan ju fundera på hur stora grupperna skulle blivit om vi hade fått del av babyboomen också. Lars Hansson kan alltså inte skylla på babyboomen att målet för grupperna storlek inte kan efterföljas.
Vi vill också kommentera Karin Björklunds uttalanden att man kan utöka grupperna om man har lokaler. Fler barn och fler vuxna är inte en bra lösning. Barnen får oerhört många relationer att förhålla sig till och forskning säger att detta inte är bra för barnen.
Ytterliggare en sak vi vill framföra. Förskolan bedriver en pedagogisk verksamhet och inte barnpassning. Vi har en läroplan att arbeta efter och den innehåller mål som vi ska sträva efter. Hur detta ska vara möjligt när det trycks in fler och fler barn det är något som vi inte kan få ihop. Låt oss citera en del ur läroplanen:
"Förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barn att utforska omvärlden. I förskolan ska barn möta vuxna som ser varje barns möjligheter och som engagera sig i samspelet med både det skilda barnet och barngruppen."
Hur ska detta vara möjligt att följa?
Vi är pedagoger med en lång efarenhet och gedigen kunskap men vi är inga robotar

Personalen på förskolan Blåklinten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar